CONTACT


MEEHELPEN


JOETZ KINDERDORP


LOCATIE & TOEGANKELIJKHEID


BBQ INSCHRIJVINGHet “1 mei festival” in Kortrijk is dit jaar aan zijn 25e editie toe. In de voorbije 24 jaar heeft het festival enkele grote transformaties ondergaan.  Al van in het begin in 1993 was het opzet om van het “1 mei festival” een familievestival te maken waarbij de nadruk niet alleen werd gelegd op het podiumgebeuren. Zo is er bij iedere editie  de nodige aandacht geweest voor kinderanimatie en bevriende organisaties zoals “Oxfam wereldwinkels” en “FOS”.


Wereldmuziek op de Veemarkt

In 1993 was er de allereerste editie van het “1 mei festival” in Kortrijk. Traditionele 1-meivieringen verloren aan populariteit en er was een groeiende vraag naar een alternatief. De eerste editie vond plaats op de Veemarkt. Dat begon destijds al op 30 april met enkele optredens op de zogenaamde “mei-avond”. De dag nadien was er dan de 1 mei viering zelf die ook werd opgefleurd met de nodige muzikale optredens.


In de beginjaren waren het vooral minder bekende en buitenlandse artiesten die voor de muzikale toets zorgden. Door de jaren heen is dit geëvolueerd naar  een line-up met namen die allerminst tot de verbeelding spreken: Raymond Van het Groenewoud, Selah Sue, ‘T Hof van Commerce, Kraantje Pappie, Balthazar, De Dolfijntjes, Flip Kowlier, Slongs Dievanongs, Yves Deruyter, Lady Linn, Sioen, The Hickey Underworld, Costums, Jack Parrow, Tom Helsen, Samtex, en nog vele andere.


De reis naar het begijnhofpark

De eerste edities vonden naar goede gewoonte plaats op de Veemarkt. Omwille van de aanbouw van de ondergrondse parking “Veemarkt” is het stadsfestival na enkele jaren “tijdelijk” verhuisd naar het schouwburgplein. In 2007 werd er onder impuls van een vernieuwd festival-bestuur gekozen voor het “begijnhofpark als nieuwe locatie. Het leuke groene kader van het begijnhofpark zorgt mede tot gezellige sfeer van het festival. Reken hierbij dat de toegang gratis is en je hebt één van de meest unieke stadsfestivals van het land.


Het “1mei festival” is anno 2017 uitgegroeid tot een vaste waarde in eigen streek en lokt jaarlijks meer dan 5000 bezoekers


HOME LINE UP HISTORIE ORGANISATIE
HOME